Połówki czerwonych papryk pieczone z nadzieniem z sera ricotta z dużą ilością ziół
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 1 godzina
liczba porcji: 2
składniki:
2 duże czerwone papryki
250 g sera ricotta
pęczek natki pietruszki
3 dymki ze szczypiorkiem
pół szklanki liści bazylii
1 jajko
oliwa
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
przyrządzanie:
Papryki opiec na ruszcie albo na palniku na dużym płomieniu, aby spaliła się skórka. Nie mogą być opiekane zbyt długo, bo stracą jędrność. Wystudzić je w foliowej torbie. Gdy ostygną, obrać je ze skórek.
Przygotować nadzienie: ricottę wymieszać z posiekanymi drobno ziołami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać roztrzepane jajo i wymieszać. Tak przygotowanym nadzieniem napełniać połówki papryk. Układać je w nasmarowanej oliwą formie do zapiekania nadzieniem do góry i piec przez ok. 30 minut. Podawać ozdobione listkami bazylii.