Może się zdarzyć, że na kolację wpadnie do Was rodzinka z dziećmi. Dzieci lubią chipsy, dorośli ciekawe, wyszukane połączenia smakowe. Ta potrawa zadowoli gusta obu stron.
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 cebule
puszka kukurydzy
papryczka chili (mała świeża lub trochę suszonej)
puszka czerwonej fasoli
około 3 łyżek ketchupu
1/2 szklanki bulionu
4 duże łyzki śmietany
szczyporek
chipsy nachos
sól, pieprz, kolendra, kminek
przyrządzanie:
Cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę. Papryki oczyścić, pokroić w paski. Na rozgrzany w rondelku olej wrzucić cebulę i paprykę, dusić około 10 minut. Później zalać bulionem, zagotować, dodać odsączoną fasolę i kukurydzę. Przez chwilę dusić. Doprawić do smaku, podawać ozdobione łyzką śmietany na wierzchu, posypane posiekanym szczypiorkiem. Do tego podać koniecznie pikantne chipsy, najlepiej nachos.
uwagi:
Do intensywnego smaku potrawy dobrze pasuje łagodne piwo typu Pils.