- 75 dag cielęciny (bez kości)
- 2 łyżki smalcu
- kawałek ostrej papryczki (lub 2-3 papryki)
- 1 cebula
- 15 dag śmietany
- 2 łyżki mąki
- 2-3 pomidory lub 1 łyżka koncentratu
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka mielonej papryki
Mięso oczyścić z nadmiaru żyłek i błon, opłukać,pokroić w dużą kostkę, natrzeć solą, pieprzem i posypać mąką. Na dużejpatelni rozgrzać smalec, włożyć mięso i na silnym ogniu obsmażyć narumiano. Przełożyć do rondla, a na pozostałym na patelni tłuszczupodsmażyć pokrojoną w krążki cebulę dodając mieloną paprykę. Po chwilidodać obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory lub koncentratpomidorowy. Smażyć około 5 minut i przełożyć do rondla z mięsem. Dodaćkawałek ostrej papryczki lub pokrojone w krążki, wypestkowane strąkiświeżej papryki. Dusić pod przykryciem 30 minut. Gdy mięso jest prawiemiękkie wlać śmietanę i jeszcze chwilę dusić. Potrawę podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub makaronem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













