
Najpopularniejsze grzyby na Węgrzech to pieczarki. Najpopularniejsza przyprawa to papryka.
przepis z kuchni: węgierskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 2
składniki:
pół kilograma pieczarek
dwie cebule
trzy łyżki oleju
jedna czubata łyżka papryki w proszku
sól
przyrządzanie:
Posiekaną cebule zeszklić na rozgrzanym oleju (w oryginale jest to smalec, ale my proponujemy nieco lżejszą wersję). Zdjąć z ognia i wsypać paprykę, a następnie dodać pokrojone w paski pieczarki oraz łyżkę papryki i pół łyżeczki soli. Dusić przez około 20 minut często mieszając, dodając niewielką ilość wody.
uwagi:
Podawać z ziemniaczanymi kluskami.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













