Parfait czekoladowy to mrożony krem, przypominający lody. Kochacie desery lodowe i czekoladę? Ten smakołyk jest więc idealny dla was!
składniki:
- 3/4 czekolady gorzkiej
- śmietanka 36%
- 4 jajka
- laska wanilii
- cukier
przyrządzanie:
Ubijamy śmietanę na sztywno. Do miseczki wrzucamy dwa żółtka i dwa całe jajka, wsypujemy cukier i długo mieszamy.
Laskę wanilii przecinamy, wyciągamy nasionka.
Na garnek z gotującą wodą kładziemy miseczkę, wrzucamy czekoladę, rozpuszczamy ją. Płynną przelewamy do masy jajecznej i wrzucamy ziarenka wanilii.
Dodajemy ubitą śmietanę, powoli mieszając. Masę przekłądamy do pojemnika i wkładam do zamrażarki na 2-3 godziny.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















