Polędwica wołowa w towarzystwie zielonej sałaty i zdrowej kaszy pęczak to propozycja Pascala Brodnickiego na niezapomnianą i ekskluzywną kolację. Możesz ją teraz zrobić we własnym domu.
składniki:
- kasza pęczak sucha, ugotowana na sypko 250 gramów
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek - 30 mililitrów
- Polędwica wołowa, wieprzowina lub mięs z piersi kurczaka - 200 gramów
- pomidory koktajlowe przekrojone na pół - opakowanie
- bazylia (połowa posiekana, a połowa w całości) - 0.5 pęczków
- pietruszka posiekana - 0.5 pęczków
- cebula czerwona pokrojona w piórka - 1 sztuka
- suszone pomidory przekrojone na pół wzdłuż - 40 gramów
- rodzynki suszone lub inne suszone owoce 50 gramów
- ocet balsamiczny - 2 łyżki oliwa z oliwek - 4 łyżki sól - 1 szczypta pieprz - 1 szczypta
przyrządzanie:
1. Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że temperatura jest odpowiednia do smażenia.
2. Weź polędwicę wołową i podziel ją na dwa duże kawałki (ok. 100 g), dopraw solą. Jeśli lubisz krwiste mięso, smaż je przez 2-3 minuty z każdej strony, jeśli lubisz dobrze wysmażone – smaż dłużej. Drób usmaż tak, jak lubisz. Odstaw polędwicę, by odpoczęła i dopiero potem pokrój ją w plastry.
3. Wymieszaj w dużej misce ugotowany pęczak, posiekaną bazylię, natkę, suszone pomidory, czerwoną cebulę, pomidory koktajlowe, mięso i suszone owoce.
4. Polej całość sosem winegret, dodaj liście bazylii w całości i sałatę lub szpinak, jeśli wybrałeś tę opcję. Bon Appétit!