Wielkanoc to dla Polaków przede wszystkim święta rodzinne i okazja, by spędzić z najbliższymi trochę czasu przy wspólnym, bogato zastawionym stole. Aby urozmaicić świąteczne menu warto skorzystać z Wielkanocnych propozycji Pascala Brodnickiego. Oto jeden z nich.
składniki:
- 1,5 kg schabu do pieczenia
-
50 g Ramy Smaż jak szef kuchni - wariant z oliwą z oliwek
-
1 posiekana cebula
-
1 marchewka pokrojona w kostkę
-
1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
-
50 g suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
-
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
-
pieprz i szczypta soli
-
100 g pokruszonego miąższu ze świeżego chleba
-
2 łyżki posiekanej natki pie
przyrządzanie:
- Na patelni rozgrzej na średnim ogniu Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Następnie wrzuć na patelnię cebulę, marchew, seler i tymianek. Dopraw pieprzem i szczyptą soli. Smaż przez 10 minut często mieszając, aż warzywa staną się miękkie.
-
Dodaj wówczas miąższ chleba, natkę pietruszki i suszone pomidory. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut, by przestygło, po czym dodaj jajko i wymieszaj ponownie.
-
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
-
Rozkrój schab wzdłuż, ale w taki sposób, by mięso było połączone na spodzie i “rozłóż je jak książkę”. Wypełnij wnętrze farszem z warzyw i chleba, pozostawiając po 2 cm „zapasu” na brzegach.
-
Dłuższy bok mięsa zwiń ściskając sznurkiem do pieczeni.
-
Połóż mięso na ruszcie i piecz przez 90-120 minut (w zależności od wielkości pieczeni). Po wyjęciu z piekarnika nakryj je folią aluminiową.
-
Przed podaniem usuń sznurek. Pokrój schab w plastry i serwuj z ziemniakami. Jako dodatek, polecam sałatę z sosem winegret.