Pomysł na szybkie, ale sycące i zdrowe danie? Podrzuca je nam Pascal Brodnicki i proponuje smażoną paprykę z bakłażanem i szynką.
składniki:
- – 2 małe papryki zielone bez pestek pokrojone w paski
- – 2 małe papryki żółte bez pestek pokrojone w paski
- – 1 duża czerwona cebula pokrojona w piórka
- – 4 plasterki szynki parmeńskiej (albo innej surowej) pokrojone w paseczki
- – 2 bakłażany pokrojone w talarki o grubości 0,5 cm
- – 50 g pokruszonych orzechów włoskich
- – 1 szczypta papryki wędzonej lub innej papryki ostrej lub łagodnej
- – 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni – wariant z oliwą z oliwek
- – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- - czosnek
przyrządzanie:
- Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni, poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
- Podsmaż czerwoną cebulę, czosnek, paprykę, bakłażana, oprósz całość papryką wędzoną i podsmaż jeszcze 5 minut.
- Zmniejsz ogień i duś całość, mieszając od czasu do czasu przez 10 minut. Warzywa nie mogą się rozpadać, muszą być jędrne.
- Dodaj do tego szynkę, orzechy włoskie, smaż całość 2 minuty. Na koniec dodaj pietruszkę, sól, pieprz, mieszaj i od razu podawaj.
Bon appétit
Pascal