Chleb smarujemy masłem, dżemem, czy serkiem. A gdyby tak posmarować chleb pastą warzywną? Ciecierzyca plus cukinia i dodatki - to nasza receptura. Na smarowidło dobre dla zdrowia, idealne dla wegetarian, niskokaloryczne a przy tym kolorowe. Dawka zieleni z rana - jak znalazł. Doskonała również jako dip.
składniki:
- 2 cukinie
- 1 puszka cieciorki / 1/2 szklanki suchej ciecierzycy, namoczonej i ugotowanej
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 ząbka czosnku
- sól i czarny pieprz
przyrządzanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Cukinie przekroić, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i piec przez 15 minut do czasu, aż się zrumienią.
- Upieczone cukinie przekroić na pół, odlać nadmiar wody, który wyciekł na deskę. Następnie przełożyć wraz z resztą składników do naczynia i zmielić blenderem ręcznym.
- Gotową pastę schłodzić w lodówce, podawać na ulubionym chlebie z oliwą