Pastę do chleba można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Jeśli na słodko to bazą będą orzechy i nieco oliwy. Jeśli zdrowo to awokado i cytryna. A co powiecie na kalafior? To warzywo zyskuje cudowne właściwości smakowe po wypieczeniu i zmiksowaniu. Za pomocą odpowiednich przypraw zyskamy pastę, która jest idealnym smarowidłem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
składniki:
- kalafior
- łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/4 łyżeczki czarnej gorczycy
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
przyrządzanie:
- Kalafiora gotować w wodzie z dodatkiem kurkumy przez około 5 min.
- Po ugotowaniu obsypać przyprawami, skropić olejem.
- Piec w 180 stopniach przez 20 minut do czasu, aż będzie można z łatwością nabić go na widelec.
- Gotowy kalafior zblendować z kilkoma łyżkami oliwy. Doprawić.