W kuchni marchewek jest zawsze pod dostatkiem. Potrzebne będzie jeszcze kilka przypraw i piekarnik. Z tego połączenia powstanie aromatyczna i kolorowa pasta do chleba. Wyśmienicie smakuje jako dodatek do krakersów! Koniecznie wypróbujcie - prosto, tanio i pysznie!
składniki:
- 5 niedużych marchewek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka miodu
- kilka gałązek tymianku
przyrządzanie:
- Marchewki umyć, wyszorować, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek i posypać pieprzem oraz listkami tymianku.
- Tak przygotowaną marchewkę wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Lub zawinąć marchewkę w folię aluminiową i włożyć na pół godziny na rozżarzone węgle (do grilla lub ogniska).
- Po tym czasie wyjąć marchewkę.
- Dodać do niej jeszcze dwie łyżki oliwy i miód.
- Całość zmiksować na gładką, pomarańczową pastę.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















