W kuchni marchewek jest zawsze pod dostatkiem. Potrzebne będzie jeszcze kilka przypraw i piekarnik. Z tego połączenia powstanie aromatyczna i kolorowa pasta do chleba. Wyśmienicie smakuje jako dodatek do krakersów! Koniecznie wypróbujcie - prosto, tanio i pysznie!
składniki:
- 5 niedużych marchewek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka miodu
- kilka gałązek tymianku
przyrządzanie:
- Marchewki umyć, wyszorować, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek i posypać pieprzem oraz listkami tymianku.
- Tak przygotowaną marchewkę wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Lub zawinąć marchewkę w folię aluminiową i włożyć na pół godziny na rozżarzone węgle (do grilla lub ogniska).
- Po tym czasie wyjąć marchewkę.
- Dodać do niej jeszcze dwie łyżki oliwy i miód.
- Całość zmiksować na gładką, pomarańczową pastę.