Oto kolejny przepis z bobem w roli głównej. Tym razem smarujemy go na kanapkach. Hummus z bobu sprawdzi się także jako dip do chipsów.

składniki:
1/2 kg bobu
olej lniany
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
sok z 1 limonki
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
przyrządzanie:
- Bób gotujemy 10-15 minut w osolonej wodzie. Obieramy.
- Cebulę i czosnek szklimy na patelni.
- Wszystko łączymy i dodajemy sok z limonki.
- Dodajemy przyprawy oraz olej lniany.
- Dodajemy jogurt i całość blendujemy na krem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













