Czerwona papryka w pieczonej wersji uratuje nas od rutyny w kuchni. Ten przepis nie wymaga długiego przygotowania. Idealnie sprawdza się zamiast masła, jako dodatek do kanapek. Mniami!
składniki:
- 3 papryki
- 5 mniejszych pomidorów
- 4 suszone pomidorki
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
- natka pietruszki
przyrządzanie:
Paprykę umyj i przekrój na pół. Pozbądź się wszystkich nasion. Pomidory przekrój na pół, wrzuć je razem z czosnkiem i papryką do żaroodpornego naczynia. Skrop olejem i posyp szczyptą soli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz, aż papryka będzie całkowicie miękka. Wyjmij warzywa z piekarnika i poczekaj, aż wystygną. Wrzuć je do miksera, dodaj przyprawy i jeśli pasta jest za gęsta, dodaj odrobinę wody. Pastę jedz z ulubionym pieczywem albo samą. Dobrze smakuje z natką pietruszki. Pastę przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku.