
Taka pasta z oliwek i sera ricotta pasuje do wszystkiego: można ją podać z pieczywem, warzwami czy do pieczonego mięsa
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 10 minut
liczba porcji: 6
składniki:
250 g czarnych oliwek bez pestek
1 ząbek czosnku
skórka z cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny
3 łyzki bułki tartej
60 g sera ricotta
sól, świeżo zmielony pieprz
cząstki cytryny do przybrania
przyrządzanie:
Oliwki posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać sok z cytryny, otartą skórkę oraz twarożek i bułke tartą. Wszystkie składniki lekko zmiksować, aby pasta zachowała nieco ziarnistą strukturę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie chłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem udekorować cząstkami cytryny.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













