Doskonale zaostrzająca apetyt, a jednocześnie treściwa przystawka.
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
2 bakłażany
2 ząbki czosnku
świeże zioła (bazylia, tymianek)
oliwa z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz
przyrządzanie:
Bakłażana pokroić w plastry, lekko posmarować oliwą i położyć pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Piec z obu stron aż do miekkości w temperaturze około 180 stopni. Gdy skórka bez problemów odchodzi od miąższu bakłażany wyjąć i wystudzić. Miąższ oddzielić od skórek, które należy wyrzucić. Dokładnie rozdrobnić i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła, a następnie sól, pieprz oraz łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastą smarować kromki białego pieczywa.
uwagi:
W miarę możliwości dobrze jest przed podaniem pastę chłodzić w lodówce.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













