Zdrowa, smaczna i sycącą. Idealna alternatywa dla hummusu czy innych smarowideł do pieczywa. Pasta z zielonego groszku!
składniki:
- 2 szklanki zielonego groszku (mrożony lub z puszki)
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprz
przyrządzanie:
Groszek gotuję do miękkości, następnie odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia.
Przekładam groszek do misy blendera, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy oraz majonez i jogurt.
Całość miksuję na jednolitą pastę, w razie potrzeby doprawiam jeszcze do smaku.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















