Ciekawy przepis na pasztet- warty wypróbowania.
składniki:
- 1 kg łopatki lub mięsa gulaszowego
- pół kg pieczarek
- 2 duże cebule
- 2 suche bułki
- 2 jajka
przyrządzanie:
- Łopatkę podduś w garnku. Następnie dodaj pokrojone w ćwiartki cebule. Podlej wodą, a gdy mięso będzie już miękkie , krusz bułki. Mieszaj, aż bułki nasiąkną sosem.
- Pieczarki pokrój , posól i podsmaż na maśle. Całość zmiel w maszynce (mięso i pieczarki). Pieczarki 3 razy a bułkę i mięso 2 razy. Wbij jajka, dodaj sól i pieprz. Wymieszaj.
- Wysmaruj formę smalcem lub masłem., Posyp bułką tartą i włóż mięso.
- Piecz przez 45 minut w temp 180 stopni C aż się zarumieni.