Warty wypróbowania pomysł na podanie ryby w postaci pasztetu.
składniki:
- 500 g filetów z ryby (np.mintaj, łosoś)
- 2 jajka
- por
- sól, pieprz
- łyżka bułki tartej
- łyżeczka masła
przyrządzanie:
- Oddziel zielone liście pora i wrzuć je na minute do osolonego wrzątku. Wyjmij i osusz papierowym ręcznikiem.
- Białe części pora drobno posiekaj. Rybę zmiel, dodaj por, jajka i bułkę tartą.
- Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Zblanszowane zielone części pora ułóż na wysmarowanej masłem folii aluminiowej na zakładkę.
- Na nich rozsmaruj masę rybną i zroluj folię. Foliowy rulon nakłuj w kilku miejscach i owiń drugą warstwą folii. Piecz 15- 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Po ostygnięciu podawaj plastry pasztetu np. z sosem majonezowo- chrzanowym.