Atrakcyjnie przygotowana potrawa według przepisu kulinarnego do którego niezbędne są…
Składniki przepisu kulinarnego:
- 1,5 kg cukinii
- 4 łyżki oliwy
- 300 g cebuli
- 150 g tartej bułki
- 200 ml mleka
- 5 jajek
- 500 g szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
- olej do smarowania formy
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Tartą bułkę namoczyć w mleku. Cukinię umyć i pokroić na plasterki. Cebulę i cukinię smaży7ć 10 minut na połowie oliwy. Rozdrobnić je widelcem, dodać odciśniętą z mleka bułkę, jaja, świeżą miętę. Przyprawić pieprzem, solą i utartą gałką muszkatołową.
Szpinak umyć, przebrać usunąć grubsze łodyżki i podsmażyć na pozostałej oliwie. Dodać zmiażdżony czosnek i sól.
Formę pasztetową posmarować olejem; ułożyć połowę masy z cukinią, na niej warstwę szpinaku i pozostałą masę z cukinii. Powierzchnię wyrównać. Przykryć folią aluminiową i piec 1,5 godziny w kąpieli wodnej w temperaturze 180 st.C.