Wyśmienity przepis kulinarny na przekąskę w postaci pasztetu z kuropatw. Do wykonania jego niezbędne są…
Składniki przepisu:
- 6 kuropatw
- 15 ziaren jałowca
- sok z 1 cytryny
- 500 g cielęciny
- 400 g wątróbki cielęcej
- 1 bułka
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 250 g słoniny
Sposób wykonania:
Skruszałe kuropatwy sprawić, wyciąć piersi, a pozostałe mięso oddzielić od kości i skóry. Piersi posolić, natrzeć połową ziaren jałowca, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Wątróbkę oczyścić z błon i opłukać. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę posiekać sparzyć i odcisnąć. Cielęcinę, 100 g słoniny, wątróbkę i mięso z kuropatw z wyjątkiem piersi zemleć trzykrotnie w maszynce razem z bułką. Dodać jajka, cebulę, utłuczony pozostały jałowiec. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę.
Formę pasztetową wyłożyć pozostałą słoniną, pokrojoną na plastry, włożyć połowę masy pasztetowej, na niej ułożyć piersi kuropatw i przykryć resztą masy.
Pasztet wstawić do nagrzanego do temperatury 180 st. C piekarnika i piec 1,5 godziny. Wyjąć z formy po ostygnięciu.
W ten sam sposób można robić pasztety z innego ptactwa.