Niezwykle smaczny przepis kulinarny na przekąskę w postaci pasztetu z zająca…
Składniki przepisu:
- 2 przodki z zająca
- 400 g wieprzowiny
- 350 g wątróbki cielęcej
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 suszone grzybki
- 2 liście laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 1 bułka
- 6 jajek
- 50 ml koniaku
- ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 250 g słoniny
Wykonanie:
Przodki z zająca i wieprzowinę opłukać. Dodać obrane i opłukane warzywa, grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Zalać 500 ml wody. Gotować 1 godzinę 30 minut na małym ogniu. W połowie gotowania posolić. Zostawić mięso w wywarze do ostygnięcia.
Wątróbkę obrać z błon i pokroić na plasterki. Zalać 100 ml gorącego wywaru z gotowania mięsa i dusić razem z 50 g słoniny przez 10 minut. W 100 ml wywaru namoczyć bułkę.
Ostudzone mięso zemleć dwukrotnie z wątróbką, słoniną i bułką. Wbić jajka, wlać koniak, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz imbirem i gałką muszkatołową. Masę wyrobić.
Formę pasztetową wyłożyć pokrojoną na plastry pozostałą słoniną, włożyć masę i wyrównać jej powierzchnię. Piec 1 godzinę 30 minut w temperaturze 180 st.C. Wyjąć z formy po ostygnięciu. Podawać z ćwikłą z chrzanem.