
Jest znany również pod nazwą Pacharan. Jeden z najciekawszych napojów alkoholowych wyrabianych w Europie
Swoją popularność zawdzięcza… domowemu wyrobowi. Likier ten jeszcze do końca XIX wieku był najpopularniejszym we wsiach i miasteczkach hiszpańskiej Navarry.
Wyrabiany jest z tarniny z dodatkiem anyżu, odrobiny kawy i wanili. Ma od 25 do 30 procent alkoholu. Mimo tego, że od drugiej połowy XX wieku jest jednym z najpopularniejszych likierów w Hiszpanii, wciąż produkowany jest wyłacznie z naturalnych produktów, co wyraźnie odbija się iestety na jego cenie.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













