Kasza jest idealnym składnikiem diety w naszym klimacie. Szkoda tylko, że tego nie doceniamy. Podobnie jest z burakami - są bardzo zdrowe i dodają nam energii na cały dzień. Przepis smaczny, zdrowy i szybki od naszej czytelniczki - pęczak z pesto buraczanym. SMACZNEGO!
składniki:
- 200 g kaszy pęczak
- 4-5 ugotowanych lub upieczonych buraków
- 100 ml kremówki
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 camembert lub brie
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki nasion słonecznika
- tymianek
- pieprz
- sól
przyrządzanie:
- Wyjmij ser z lodówki, pokrój w kostkę i odstaw na bok, żeby doszedł do temperatury pokojowej.
- Pęczak gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i przelej zimną wodą.
- Na patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekane drobno 2-3 ząbki czosnku. Nałóż pęczak i podsmaż. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem.
- Buraki pokrój na drobne części i blenduj do momentu uzyskania konsystencji pasty. Przypraw dwoma ząbkami czosnku, tymiankiem solą i pieprzem. Mieszaj z kremówką i podgrzewaj.
- Słonecznik upraż na suchej patelni.
- Nałóż porcję pęczaku i pesto. Na wierzch rozłóż camembert i posyp słonecznikiem. Do ozdoby świetnie nada się świeży tymianek. Delikatnie skrop olejem rzepakowym.