Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pęczak z pesto buraczanym

Kasza jest idealnym składnikiem diety w naszym klimacie. Szkoda tylko, że tego nie doceniamy. Podobnie jest z burakami - są bardzo zdrowe i dodają nam energii na cały dzień.  Przepis smaczny, zdrowy i szybki od naszej czytelniczki - pęczak z pesto buraczanym. SMACZNEGO!

pęczak z pesto buraczanym

składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 4-5 ugotowanych lub upieczonych buraków
  • 100 ml kremówki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 camembert lub brie
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • tymianek
  • pieprz
  • sól

przyrządzanie:

  • Wyjmij ser z lodówki, pokrój w kostkę i odstaw na bok, żeby doszedł do temperatury pokojowej.
  • Pęczak gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i przelej zimną wodą.
  • Na patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekane drobno 2-3 ząbki czosnku. Nałóż pęczak i podsmaż. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem.
  • Buraki pokrój na drobne części i blenduj do momentu uzyskania konsystencji pasty. Przypraw dwoma ząbkami czosnku, tymiankiem solą i pieprzem. Mieszaj z kremówką i podgrzewaj.
  • Słonecznik upraż na suchej patelni.
  • Nałóż porcję pęczaku i pesto. Na wierzch rozłóż camembert i posyp słonecznikiem. Do ozdoby świetnie nada się świeży tymianek. Delikatnie skrop olejem rzepakowym.