Sycąca zapiekanka bez mięsa. Z ziemniakami, pieczarkami, porem i serem.
składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 200 g pieczarek
- 1 małą cebula
- 5 ząbków czosnku
- biała część pora
- świeże zioła: bazylia, rozmaryn, pietruszka
- opakowanie serka topionego śmietankowego
- 100 ml mleka
- tarty ser żółty
przyrządzanie:
- Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. Wyciągnąć z wody do ostudzenia.
- Pieczarki usmażyć.
- Mleko podgrzać, dodać serek topiony i energicznie wymieszać sos.
- Czosnek pokroić w plasterki
- Cebulę pokroić w kostkę, zarumienić na patelni z dodatkiem oleju. Dodać pokrojony w prążki por i podsmażać około 4 minuty.
- W naczyniu żaroodpornym kolejno układać: pokrojone w plastry ziemniaki, czosnek, pieczarki, sos, cebulkę i por.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Po 10 minutach pieczenia posypać zapiekankę serem i pietruszką.