Szybki i pożywny pomysł na obiad? Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym. Pycha!
składniki:
- 170 g makaronu penne
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- 1/2 cebuli
- 300 g pomidorów bez skórek z sosem pomidorowym z puszki
- świeże zioła, oregano lub tymianek
- słoiczek tuńczyka w oleju
przyrządzanie:
- Rozgrzać patelnię z oliwą, zeszklić cebulę.
- Dodać pokrojone pomidory wraz z sosem pomidorowym.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Gotować aż sos zgęstnieje.
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
- Do sosu dodać świeże zioła i tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać z makaronem.
- Możemy podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
ZOBACZ TEŻ: Bananowe brownie bez cukru!