Ten makaron was uzależni! Penne w aksamitnym sosie alfredo z dużą ilością ciągnącego się sera i w towarzystwie pomidorów oraz aromatycznych krewetek! Zapieczony dodatkowo w piekarniku z warstwą mozzarelli... Po prostu palce lizać!
składniki:
- pół kg mrożonych krewetek,
- opakowanie penne,
- 2 ząbki przeciśniętego czosnku,
- pół łyżeczki suszonego oregano,
- suszona pietruszka,
- parmezan do posypania,
- 50 g masła,
- pół szklanki śmietanki kremówki,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 pomidory
- żółta mozzarella
- 50 g parmezanu,
- sól i pieprz do smaku
przyrządzanie:
Krewetki przełóż do sitka, rozmróź i dokładnie wypłucz. Usuń ogony oraz oczyść z przewodu pokarmowego.
Na patelni roztop odrobinę masła, dodaj posiekany czosnek i podsmaż na nim krewetki.
Krewetki podczas smażenia puszczą dużo wody. Jak już będą gotowe, to je odcedź i przełóż na talerz.
Na tej samej patelni przygotuj sos Alfredo. Roztop masło, dodaj tarty ser, śmietankę kremówkę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i podgrzewaj do czasu, aż ser się całkowicie rozpuści a sos będzie mieć jednolitą konsystencję.
Do sosu dodaj podsmażone krewetki oraz pokrojone pomidory.
Do krewetek i sosu dodaj suszone oregano i pietruszkę i wymieszaj.
Przykryj i dobrze podgrzej.
Dodaj do sosu ugotowany makaron i wymieszaj.
Gotowy makaron z krewetkami i sosem Alfredo przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp jeszcze większą ilością mozzarelli i parmezanu i zapiecz kilka minut.