Penne z bardzo delikatnym, wyszukanym sosoem z migdałów i sera ricotta
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 35 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g makaronu penne
300 g migdałów
200 g sera ricotta
3 łyżki gęstej śmietany
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, świeżo zmielony biały pieprz
przyrządzanie:
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju wg wskazówek na opakowaniu.
Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 10 minut. Następnie dokładnie odsączyć i obrać ze skórek, a potem dokładnie zmielić.
Zmielone migdały wymieszać z serem, śmietaną, sokeim z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Dusić przez 2-3 minuty.
Odsączony makaron wymieszać z sosem i chwilę razem podgrzewać. Podawać zaraz po przyrządzeniu na ogrzanych talerzach.
uwagi:
Bardziej leniwi mogą oszczędzić sobie nieco trudu używając do zmielenia dostępnych w sklepach płatków migdałowych