Z pewnością każdy Was słyszał o zielonym lub czerwonym pesto. A słyszeliście o białym? Oto autorski przepis Magdy Gessler na penne z aromatycznym sosem z migdałów i serka ricotty.
składniki:
makaron penne | 500 g |
ser risotta | 200 g |
czosnek | 3 ząbki |
migdały | 300 g |
śmietana 30% | 3 łyżki |
sok z cytryny | 1 łyżeczka |
sól | |
pieprz | |
listki świeżej bazylii do przybrania |
przyrządzanie:
Zalać migdały wrzącą wodą i odstawić na 15 minut. Obrać ze skórki i dokładnie zmielić.
Wrzucić makaron do wrzątku, ugotować al dente, a następnie odcedzić.
Wymieszać zmielone migdały z pokruszonym serem risotta, śmietaną, sokiem z cytryny oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Dusić całość około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Dodać makaron do sosu, wymieszać i chwilę razem podgrzać. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.