Z pewnością każdy Was słyszał o zielonym lub czerwonym pesto. A słyszeliście o białym? Oto autorski przepis Magdy Gessler na penne z aromatycznym sosem z migdałów i serka ricotty.
składniki:
| makaron penne | 500 g |
| ser risotta | 200 g |
| czosnek | 3 ząbki |
| migdały | 300 g |
| śmietana 30% | 3 łyżki |
| sok z cytryny | 1 łyżeczka |
| sól | |
| pieprz | |
| listki świeżej bazylii do przybrania |
przyrządzanie:
Zalać migdały wrzącą wodą i odstawić na 15 minut. Obrać ze skórki i dokładnie zmielić.
Wrzucić makaron do wrzątku, ugotować al dente, a następnie odcedzić.
Wymieszać zmielone migdały z pokruszonym serem risotta, śmietaną, sokiem z cytryny oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Dusić całość około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Dodać makaron do sosu, wymieszać i chwilę razem podgrzać. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















