Aromatyczny makaron z borowikami. Rozpływa się w ustach!

składniki:
- 500 g makaronu pene
- 30-40 dkg borowików (świeżych lub w ostateczności mrożonych)
- 1 cebula
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- pół szklanki śmietany kremówki
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, tymianek
- olej do smażenia
- ser gouda
przyrządzanie:
Makaron gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju na pół twardo. W czasie, kiedy gotuje się makaron, pokroić w kostkę cebulę i zeszklić ją na patelni. Dodać borowiki – jeśli są małe to w całości, większe zaś niezbyt drobno pokroić. Podsmażyć chwilkę, podlać białym winem, doprawić do smaku, dusić przez 5 minut, na koniec dodać śmietankę i większość posiekanej natki pietruszki. Do tak przygotowanego sosu dodać makaron, chwilę podgrzewać, przełożyć do podgrzanej salaterki, posypać natką pietruszki. PODAWAĆ Z POMIDORKAMI i serem zółtym.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














