Aromatyczny makaron z borowikami. Rozpływa się w ustach!
składniki:
- 500 g makaronu pene
- 30-40 dkg borowików (świeżych lub w ostateczności mrożonych)
- 1 cebula
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- pół szklanki śmietany kremówki
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, tymianek
- olej do smażenia
- ser gouda
przyrządzanie:
Makaron gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju na pół twardo. W czasie, kiedy gotuje się makaron, pokroić w kostkę cebulę i zeszklić ją na patelni. Dodać borowiki – jeśli są małe to w całości, większe zaś niezbyt drobno pokroić. Podsmażyć chwilkę, podlać białym winem, doprawić do smaku, dusić przez 5 minut, na koniec dodać śmietankę i większość posiekanej natki pietruszki. Do tak przygotowanego sosu dodać makaron, chwilę podgrzewać, przełożyć do podgrzanej salaterki, posypać natką pietruszki. PODAWAĆ Z POMIDORKAMI i serem zółtym.