
W tym sosie smak delikatnej cukinii duszonej w śmietanie znakomicie uzuzpełnia nie mniej deliktany, ale bardzo aromatyczny wędzony łosoś
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g makaronu penne
1 mała cukinia
2 młode cebulki
250 ml słodkiej śmietanki
sok z połowy cytryny
sól, świezo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
100 g wędzonego łososia
2 łyżki świeżych, posiekanych ziół
przyrządzanie:
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oliwy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W dużym rondlu rozgrzać nieco oliwy i wrzucić pokrojoną w plasterki cebulkę , a po chwili – cukinię. Smażyć przez 4 – 5 minut. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz oraz śmietankę.
Odsączony makron wymieszać z sosem i chwilę razem podgrzewać. Następnie wyłożyć na podgrzane talerze i każdą porcję posypać pokrojonym drobno wędzonym łososiem oraz posiekanymi ziołami.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













