Aromatyczne warzywa prosto z grilla i ugotowany al dente makaron tworzą doskonałą potrawę na lato.
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
400 g makaronu penne
2 małe cukinie
3 dymki ze szczypiorem
3 pomidory
puszka zielonego groszku
świeża bazylia
oliwa z oliwek
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
parmezan do posypania
przyrządzanie:
Cukinię i cebulkę (bez szczypioru) pokroić w plasterki i umieścić na ogrodowym grillu. Opiekać przez 10-15 minut z obu stron. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu – do wody dodać łyżkę oleju. Pomidory i szczypior pokroić drobno, groszek odsączyć. Makaron wymieszać z warzywami zarówno podpieczonymi jak i surowymi, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Podawać posypane parmezanem.
uwagi:
Doskonała propozycja z cyklu "gotowanie przy stole", polecana na przykład na przyjęcia w ogrodzie.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













