Aromatyczne warzywa prosto z grilla i ugotowany al dente makaron tworzą doskonałą potrawę na lato.
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
400 g makaronu penne
2 małe cukinie
3 dymki ze szczypiorem
3 pomidory
puszka zielonego groszku
świeża bazylia
oliwa z oliwek
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
parmezan do posypania
przyrządzanie:
Cukinię i cebulkę (bez szczypioru) pokroić w plasterki i umieścić na ogrodowym grillu. Opiekać przez 10-15 minut z obu stron. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu – do wody dodać łyżkę oleju. Pomidory i szczypior pokroić drobno, groszek odsączyć. Makaron wymieszać z warzywami zarówno podpieczonymi jak i surowymi, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Podawać posypane parmezanem.
uwagi:
Doskonała propozycja z cyklu "gotowanie przy stole", polecana na przykład na przyjęcia w ogrodzie.