Jedną z charakterystycznych cech kuchnii fusion jest szalone łączenie smaków z róznych stron świata. Oto jeden z przykładów na to, co może wyjść z takich eksperymentów.
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 gram makaronu penne
100 gram wędzonego łososia
1 dojrzałe awokado
2 czubate łyżki czerwonego kawioru
2 małe cebule
250 ml gęstej, kwaśnej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy
sól, świeżo zmielony biały pieprz
przyrządzanie:
Makaron ugotować al dente w dużej ilości posolonego wrzątku z odrobiną oleju zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Wrzucić podzielonego na kawałki łososia i chwilę razem dusić, następnie dodać śmietanę oraz sok z cytryny, sól i pieprz i dusić na niewielkim ogniu przez około 5 minut. Awokado obrać ze skórki, przekroić na dwie połowy, usunąć pestkę. Każdą połówkę pokroić w cienkie paski. Odłożyć cztery do dekoracji, a resztę dodać do sosu. bardzo delikatnie podgrzewać, wymieszać i chwilę razem podgrzewać. Do sosu dodać kawior i doprawić do smaku. Makaron wymieszać z tak przygotowanym sosem, każdą porcję udekorować kawałkiem awokado.