Dania z makaronem penne to jedne z włoskich dań, w których gustują Polacy. Przygotowaliśmy dla Was propozycję podania rureczek wraz z łososiem w sosie śmietanowym. Super pomysł na obiad!
składniki:
- 300 g makaronu penne
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 opakowania łososia w sosie własnym (po ok. 100 g)
- 3 serki śmietankowe (typu kiri to około 50g)
- 2 łyżki masła
- przyprawa: bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, pieprz, sól
- oliwa
- kilka kropel soku z cytryny
- świeża bazylia do dekoracji
przyrządzanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy śmietankę oraz serki śmietanowe i podgrzewamy na średnim ogniu do uzyskania płynnej konsystencji.
- Doprawiamy sos ziołami, solą i pieprzem.
- Na maśle podsmażamy odsączonego łososia, dzielimy go na mniejsze kawałeczki, lekko skraplamy cytryną, po czym dodajemy sos i chwilę podgotowujemy.
- Makaron rozkładamy na talerze i polewamy sosem, posypujemy mielonym pieprzem i dekorujemy listkami bazylii.
Sprawdź też inne przepisy na szybkie obiady! (zobacz tutaj)