Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Penne z sosem dyniowym

Dopóki dynia nadal jest dostępna w warzywniakach, warto ją wykorzystać. Nie tylko posiada niezliczone ilości witamin i wartości odżywczych, ale potrafi nadać potrawom niesamowity smak. My uwielbiamy makaron z sosem dyniowym. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście zrobić go samodzielnie - najwyższy czas nadrobić zaległości!

składniki:
 

  • 400g dyni Hokkaido
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250ml bulionu
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, imbir mielony
  • 50ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 300g makaronu penne
  • 4 łyżki pestek z dyni
  • sałata rukola
  • olej z pestek dyni
  • parmezan

przyrządzanie:

  1. Dynię umyć, przeciąć na pół i łyżką wyciągnąć nasiona i włókna. 400g dyni razem ze skórką pokroić w niedużą kostkę. (Hokkaido nie trzeba obierać).
  2. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
  3. Masło roztopić na patelni lub w rondelku. Dodać kawałki dyni, cebulę i czosnek. Smażyć ok. 10 minut. Następnie dodać bulion i gotować na małej mocy palnika ok. 15 minut, aż dynia zmięknie.
  4. Zmiksować blenderem. Dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i imbirem do smaku.
  5. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  6. Pestki z dyni podprażyć chwilkę na suchej patelni.
  7. Makaron rozłożyć na talerzach. Polać sosem, polać troszkę olejem z pestek dyni, ułożyć rukolę i posypać pestkami z dyni i startym grubo parmezanem.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem