Dopóki dynia nadal jest dostępna w warzywniakach, warto ją wykorzystać. Nie tylko posiada niezliczone ilości witamin i wartości odżywczych, ale potrafi nadać potrawom niesamowity smak. My uwielbiamy makaron z sosem dyniowym. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście zrobić go samodzielnie - najwyższy czas nadrobić zaległości!
składniki:
- 400g dyni Hokkaido
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250ml bulionu
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, imbir mielony
- 50ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 300g makaronu penne
- 4 łyżki pestek z dyni
- sałata rukola
- olej z pestek dyni
- parmezan
przyrządzanie:
- Dynię umyć, przeciąć na pół i łyżką wyciągnąć nasiona i włókna. 400g dyni razem ze skórką pokroić w niedużą kostkę. (Hokkaido nie trzeba obierać).
- Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
- Masło roztopić na patelni lub w rondelku. Dodać kawałki dyni, cebulę i czosnek. Smażyć ok. 10 minut. Następnie dodać bulion i gotować na małej mocy palnika ok. 15 minut, aż dynia zmięknie.
- Zmiksować blenderem. Dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i imbirem do smaku.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Pestki z dyni podprażyć chwilkę na suchej patelni.
- Makaron rozłożyć na talerzach. Polać sosem, polać troszkę olejem z pestek dyni, ułożyć rukolę i posypać pestkami z dyni i startym grubo parmezanem.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem