Popularne w całych Włoszech danie z duszonej papryki
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
2 duże cebule
3 czerwone papryki
3 żółte papryki
2 szklanki posiekanych pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz
5 łyżek oliwy z oliwek
przyrządzanie:
Cebulę pokroić w krążki i zeszklić na dużej patelni o grubym dnie. Wrzucić oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone cienkie paski papryki. Dusić przez 15 minut na wolnym ogniu, mieszając raz na jakiś czas. Dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić przez kolejne 20 minut bez przykrycia. Pod koniec dodać ocet winny. Podawać na gorąco.
uwagi:
W okolicach Rzymu peperonatę podaje się posypaną odsączonymi kaparami