Deser ten w niczym nie przypomina tradycyjnych serników. Pieczony jest on w kąpieli wodnej, dzięki czemu jego konsystencja jest niezwykle aksamitna i delikatna.
składniki:
- 250 g twarogu
- 2 żółtka
- 6 białek
- Szczypta soli
- 150 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g mlecznej czekolady
przyrządzanie:
Twaróg miksujemy z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną (tylko do połączenia składników). Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka dodajemy po łyżce do masy twarogowej. Mieszamy delikatnie silikonową łyżką. Masę przekładamy do tortownicy o śr. 18 cm. Jeżeli mamy nieszczelną tortownicę obkładamy ją folią aluminiową (na zewnątrz). Foremkę wstawiamy do większej prostokątnej blaszki. Wlewamy ok. 1,2 litra wrzątku. Sernik pieczemy w temperaturze 170*C przez 50 minut. Około 15 minut przed końcem wierzch ciasta przykrywamy folia aluminiową. Upieczony sernik wyjmujemy z kąpieli wodnej, studzimy.