Przedstawiamy idealną propozycję na upalne, letnie dni. Wystarczy przygotować jajka, cukier trzcinowy, mąkę pszenną, lody wanilinowe oraz pianki Chamallows Barbecue. Deser łatwy w przygotowaniu ale czasochłonny.
Składniki:
- 4 jajka
- 110 g cukru trzcinowego
- 110 g mąki pszennej
- 1 l lodów waniliowych
- 250 g pianek Chamallows Barbecue
- kamień do pieczenia pizzy na grillu
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
- Wymieszaj żółtka z cukrem na białą, puszystą masę i połącz przesianą mąką. Smak ciasta możesz wzbogacić tartą skórką pomarańczową lub kakao.
- Białka ubij na sztywną pianę i połącz z przygotowaną masą.
- Na aluminiowej blasze do pieczenia rozłóż papier i rozsmaruj na nim warstwę ciasta o 1-2 cm grubości.
- Umieść kamień do pieczenia pizzy w rozgrzanym grillu, a na nim połóż blachę z ciastem.
- Grill przykryj pokrywką i pozostaw na około 15 minut.
- Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie przełóż na nie zawartość opakowania lodów.
- Piankami Chamallows pokryj dokładnie całą powierzchnię lodów, a potem wstaw deser na parę godzin do zamrażalnika.
- Umieść tort w rozgrzanym grillu na kamieniu do pizzy i grilluj pod zamkniętą pokrywą przez ok. 5 min, aż pianki przybiorą złocistą barwę.
- Podawaj natychmiast.