Pieczarki faszerowane pokrojonymi na drobno parówkami. Idealny pomysł na przekąskę, w nietypowym wydaniu.
składniki:
- 10 parówek, dowolnych
- 500 g pieczarek, najlepiej większych
- 1 cebula
- dowolna zielenina
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- pół szklanki tartego żółtego sera
przyrządzanie:
- Parówki posiekaj najdrobniej jak się da
- Pieczarki umyj dokładnie
- Wybraną zieleninę posiekaj na drobno
- Odetnij nóżki pieczarek. Wydrążyć pozostałe części, robiąc jak najwięcej miejsca na farsz.
- Nóżki pieczarek i wydrążone części kapeluszy drobno posiekać
- Cebulę i resztę z pieczarek, podsmażyć na rozgrzanej oliwą patelni
- Doprawić solą i pieprzem, pod koniec dodać starty czosnek i dowolną zieleninę
- Wymieszać wszystkie składniki, czyli cebulę z zawartością patelni i parówki, dodać bułkę tartą, przyprawy i wymieszać.
- Kapelusze pieczarek napełnić farszem.
- Wstawić do piekarnika.
- Piec przez około 20 minut, w 180 stopniach
- Pod koniec posypać po wierzchu serem