Pieczarki faszerowane serem pleśniowym i pomidorkami to świetna, szybka i uzależniająca przekąska!
składniki:
- kilkanaście dużych pieczarek
- 1 łyżka oleju
- cebula
- 1 łyżka masła
- 100 g sera pleśniowego
- 100 ml śmietany 18%
- pomidory koktajlowe
- sól
- pieprz
- bazylia
przyrządzanie:
Pieczarki obieramy i odcinamy nóżki (zostawiamy na później).
Lekko solimy i posypujemy pieprzem.
Pieczarki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do dziesięciu minutek.
Nóżki pieczarek i cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. W misce rozgniatamy ser pleśniowy, dodajemy śmietanę i podsmażone nóżki pieczarek. Dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym farszem napełniamy kapelusze grzybów.
Na wierzch układamy pomidorki koktajlowe.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 15 minutek.