Francuzi uwielbiają pieczarki - oto jedna z najprostszych metod ich przygotowania: z patelni z ziołami
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 10 minut
liczba porcji: 4
składniki:
40 g masła
500 g małych pieczarek
2 łyżki drobno posiekanej dymki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanych igiełek rozmarynu
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
sól, pieprz
przyrządzanie:
Pieczarki dokładnie umyć i osuszyć. Na duże patelni rozgrzać masło, nieco je zrumienić, wrzucić dymkę i pieczarki. Smażyć 2 -3 minuty na dużym ogniu. Następnie wlać wino, zmniejszyć ognień i smażyć kolejne 5 minut, często mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekane zioła i natychmiast podawać z białym pieczywem.