
Atrakcyjna propozycja na przyjęcie z bufetem z przekąskami
przepis z kuchni: polskiej
czas: przygotowanie ok. 20 min + pieczenie ok. 45 min
liczba porcji: 6
składniki:
na formę keksową o dł. 25 cm:
1 kg mrożonych filetów z ryby morskiej (mintaj, morszczuk)
1 nieduża cebula,
1 jajko,
3 łyżki natki pietruszki,
1 bułka namoczona w mleku,
2 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, lżeczka soku z cytryny
przyrządzanie:
Rybę rozmrozić, zemleć w maszynce elektrycznej albo malakserze razem z cebulą, odciśniętą bułką. Dodać jajko, natkę, przyprawy, sok z cytryny. Można też dodać pokrojoną i wcześniej podgotowaną marchewkę, oliwki czy paprykę.
Formę wyłożyć folią aluminiową, posmarować olejem. Wlać masę. Posypać na wierzchu bułką tartą. Piec. ok. 40 – 50 min. w temp. 180 stopni. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia i dopiero wtedy wyjmować z formy. Podawać na ciepło lub na zimno – krojąc na kawałki – z sosem tatarskim i białym pieczywem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













