Polenta to włoska potrawa ludowa sporządzana z mąki. Zazwyczaj podawana w formie papki. My dla was mamy przepis na zapiekaną polentę z serem. Pycha!
składniki:
- 60 g kaszki kukurydzianej
- szklanka mleka roślinnego
- 1/2 szklanki wody
- łyżka wody różanej
- 100 gram parmezanu
- łyżeczka oleju kokosowego rozpuszczonego
przyrządzanie:
Zagotować wodę i mleko, następnie ciagle mieszając wsypać kaszę i gotować do zgęstnienia.
Zdjąć z ognia, dodać wodę różaną i zostawić pod przykryciem na ok. 5 minut a następnie przełożyć do płaskiego prostokątnego pojemnika.
Zostawić na noc w temp. pokojowej lub włożyć do lodówki po całkowitym wystygnięciu.
Rano przełożyć polentę z pojemnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch polenty posmarować olejem kokosowym i posypać parmezanem.
Włożyć blachę do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piec ok. 20-30 minut aż wierzch będzie suchy i lekko się zrumieni.