składniki:
- 2 duże twarde gruszki
- 8 dużych łyżek sera ricotta
- 2 jabłka
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki orzechów włoskich
- miód
przyrządzanie:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Gruszki przekrój wzdłuż i wykrój gniazda nasienne. Przełóż owoce do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika na 12-14 minut, Studź około 10 minut.
- Jabłka obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do rondelka. Zalej 1/4 szklanki wody i zagotuj. Dodaj rodzynki, wymieszaj i duś, aż powstanie mus.
- Mus jabłkowy połącz z posiekanymi orzechami włoskimi.
- W zagłębieniu gruszek włóż po łyżce musu jabłkowego, a na wierzch po 2 łyżki sera ricotta. Polej miodem.