Pieczone jabłka to nieodłączny element jesiennych wieczorów. Mają niezwykły smak, nie są tuczące i śmiało mogą stanowić deser – po wystawnym obiedzie. Mamy dla Was 3 ulubione przez nas przepisy! Wypróbujcie choć jeden! Mniam!
Z MASŁEM ORZECHOWYM
- masło orzechowe
- rodzynki
- cynamon
- miód lub syrop z agawy
- orzechy włoskie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wydrążyć ogryzki z jabłek, do środka wkładać składniki: posypać cynamonem, kłaść owoce lub orzechy, polać miodem lub syropem. Można też ściąć wierzch jabłek, wydrążyć środek, nadziać jabłka i przykryć ściętą częścią. Położyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 minut.
WSKAZÓWKI
Do pieczenia polecam jabłka odmiany szara reneta lub antonówka.