Przepis stary jak świat. Przekazywany z pokolenia na pokolenie. Nasze babcie piekły jabłka w starych, opalanych piecach. To były piękne czasy. Oto pieczone jabłuszko z serkiem i rodzynkami. Słodyczy doda miód!
składniki:
- 4 jabłka
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki obranych orzechów włoskich
- 4 łyżki rodzynek
- opakowanie dowolnego serka śmietankowego (ricotta, Philadelphia)
- szczypta cynamonu
przyrządzanie:
- JABŁKO BARDZO DOKŁADNIE MYJEMY, ALE NIE OBIERAMY
- ODCINAMY KOŃCÓWKĘ, OKOŁO 2 CM
- WYDRĄŻAMY, USUWAMY PESTKI I GNIAZDA
- DO KAŻDEGO JABŁKA WKŁADAMY KOLEJNO ŁYŻKĘ SERKA
- WLEWAMY ŁYŻKĘ MIODU
- WRZUCAMY PO ŁYŻCE ORZECHÓW I RODZYNEK
- UGNIATAMY
- PRZYKRYWAMY GÓRĘ ODCIĘTYM WCZEŚNIEJ CZUBKIEM
- PIECZEMY NA PAPIERZE DO PIECZENIA, KAŻDE JABŁKO ZAWINIĘTE W KAWAŁEK FOLII ALUMINIOWEJ
- POSYPUJEMY SZCZYPTĄ CYNAMONU I PIECZEMY W 180 STOPNIACH PRZEZ 25 MINUT