Nam smakują najbardziej z koperkiem, śmietaną, pieprzem i solą. Wyśmienite!
składniki:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 szklanki wody niegazowanej
- 2 marchewki
- 1 duża cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- garść posiekanego szczypiorku
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, kumin
- olej
przyrządzanie:
- soczewicę gotuje wg przepisu na opakowaniu
- cebulę, czosnek kroję i lekko podsmażam na patelni
- Marchewkę ścieram na tarce (średnie oczka) i również podsmażam
- teraz wszystkie składniki z przepisu łącze ze sobą i mieszam, aż uzyskam masę, z której da się ulepić kotleciki.
- Piekę w 180 stopniach przez 30 minut.
- Podaję z ulubionym sosem