Aromatyczne udka w towarzystwie świeżego rozmarynu, cytryny i przypraw. Idealny obiad dla całej rodziny.
składniki:
-
4 udka z kurczaka
-
1 cytryna
-
3 gałązki świeżego rozmarynu (1 do marynaty i 2 do pieczenia)
-
duży ząbek czosnku
-
2 łyżki oliwy
-
sól i pieprz
przyrządzanie:
-
Mięso myjemy i osuszamy
-
Cytrynę parzymy i kroimy w ćwiartki.
-
gałązke rozmarynu drobno siekamy.
-
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
-
Posiekany rozmaryn i czosnek łączymy z oliwą.
-
Mięso nacieramy marynatą i wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cząstki cytryny, zamykamy i odstawiamy do lodówki na 2h.
-
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- na udka kładziemy 2 gałązki imbiru i pieczemy przez 1,5 h.