Aromatyczne udka w towarzystwie świeżego rozmarynu, cytryny i przypraw. Idealny obiad dla całej rodziny.
składniki:
-
4 udka z kurczaka
-
1 cytryna
-
3 gałązki świeżego rozmarynu (1 do marynaty i 2 do pieczenia)
-
duży ząbek czosnku
-
2 łyżki oliwy
-
sól i pieprz
przyrządzanie:
-
Mięso myjemy i osuszamy
-
Cytrynę parzymy i kroimy w ćwiartki.
-
gałązke rozmarynu drobno siekamy.
-
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
-
Posiekany rozmaryn i czosnek łączymy z oliwą.
-
Mięso nacieramy marynatą i wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cząstki cytryny, zamykamy i odstawiamy do lodówki na 2h.
-
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- na udka kładziemy 2 gałązki imbiru i pieczemy przez 1,5 h.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














