Mogą stanowić dodatek do dania głównego lub samodzielny posiłek czy przekąskę. Młode ziemniaczki upieczone w piekarniku ze skórką z pewnością wam zasmakują. Do tego możecie przygotować ulubiony sos i superdanie gotowe!
składniki:
- kilogram ziemniaków typu B
- 6 łyżek oleju lub oliwy
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki suszonej cebuli, drobno zmielonej
przyrządzanie:
1. Ziemniaki dokładnie wymyj i pokrój na pół. Ziemniaki opłucz, żeby pozbyć się skrobi i przełóż do garnka z wodą. Zagotuj wodę i dodaj soli morskiej do smaku. Gotuj ok. 7-10 minut aż do uzyskania miękkości w połowie ziemniaka.
2. Nastaw piekarnik z termoobiegiem na 220 stopni. Odmierz olej i przelej do małej miski. Zetrzyj na drobnej tarce czosnek i dodaj wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj lub zblenduj na gładki płyn. Przestudzone ziemniaki włóż do większej miski i polej je olejową miksturą.
3. Rozłóż na blasze ziemniaki. Piecz przez 15-20 minut lub do momentu, kiedy skórka będzie przyrumieniona i chrupiąca.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy