Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pieczone ziemniaki z gzikiem

Gdzie, jak nie w Wielkopolsce potrafią dobrze przyrządzać ziemniaczki???

przepis z kuchni: polskiej

czas: 80 minut

liczba porcji: 4

składniki:
12 średniej wielkości ziemniaków
250 gramów twarogu
1 czubata łyżka śmietany
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka przypraw do potraw z grilla
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

przyrządzanie:

Ziemniaki dokładnie wyszorować i wysuszyć. Przygotować dwanaście kwadratowych kawałków folii aluminiowej. Na każdym z nich ułożyć po ziemniaku na bardziej błyszczącej części. Obficie skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawą do grilla. Zawinąć folię i ziemniaki piec przez około godzinę, kilka razy w ciągu tego czasu zmieniając strony.
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczypiorkiem i mocno doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Gdy ziemniaki są już miękkie, w każdym z nich wyciąć dwa krzyżujące się rowki o głębokości jednego centymetra. Napełnić je twarogiem, folię na ziemniakach zebrać w taki sposób, by góra ziemniaka była odsłonięta. Piec na niewielkim żarze jeszcze przez około 10 minut. Spożywać natychmiast z sałatką.

uwagi:
Należy pamiętać, aby na zewnątrz była matowa strona folii aluminiowej, gdyż tylko wtedy dobrze przechodzi do środka temperatura.