
Włoska wersja pieczonych ziemniaków - z sosem pesto i parmezanem
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 15 minut + 90 minut pieczenia
liczba porcji: 4
składniki:
8 ziemniaków
150 g gęstej śmietany
50 ml warzywnego bulionu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki świeżo startego parmezanu
2 łyżki sosu
sól, pieprz
przyrządzanie:
Ziemniaki wyszorować szczoteczką, osuszyć, nakłuć w kilku miejscach widelcem, natrzeć solą. Ułożyć na blasze w piekarniku. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 190 stopni aż zrobią się miękkie w środku, a skórka chrupiąca. Wyjąć z pieca, nieco ostudzić, przekroić wzdłuż na połówki. Połówki wydrążyć, masę ziemniaczaną przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. W drugim rondelku wymieszać śmietanę z bulionem i podgrzewać tak długo aż zmniejszą swoją objętość o połowę (ok. 10 minut). Dodać sok z cytryny, sos pesto, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Nadzienie nakładać do wydrążonych połówek ziemniaków, posypać parmezanem i zapiekać ok. 10 minut w temperaturze 190 stopni. Podawać z sałatkami.
uwagi:
Tę potrawę można z powodzeniem przygotować na ogrodowym grillu
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













